Meditation – ett steg till att leva mer innerligt

Publicerat av mikaelakollstedt den

De senaste månaderna har jag förstått mer och mer av vikten att ta mig en stund i tystnad varje dag. Jag har förstått att det ger flera positiva saker. Först och främst  hjälper det mig att stanna upp och reflektera över hur jag mår här och nu och jag kan också känna av hur kroppen känns. Känner jag en stress i kroppen, finns det smärta någonstans eller känner jag mig lugn. Har jag mycket tankar och känslor etc.

Men det finns fler fördelar. En annan av dem är att jag, genom att stanna upp, kan känna efter vad jag behöver. Både nu på kort sikt och vad jag längtar efter på lite längre sikt.  Det vill säga vad jag behöver för att kunna leva mer innerligt. Jag kanske känner en längtan eller behov av något. Och när jag stannar upp blir jag mer medveten om vad det kan vara. En annan fördel är att jag, genom att medvetet stanna upp varje dag, lär mig att stanna upp även under resten av dagen. Att jag  får det enklare att då och då under dagen lämna autopiloten och känna efter hur jag mår just nu (och kanske anpassa livet lite mer efter det i den mån det går).

Men tillbaka till just min morgonrutin då jag stannar upp och reflekterar. Jag börjar helt enkelt dagen med en stund i stillhet. Då jag sitter bekvämt och andas en stund. Jag blundar och fokuserar på andningen, in och ut.  Och de tankar som kommer låter jag komma, men efter ett tag så släpper jag iväg de. Här finns det ett gäng tekniker man kan göra för att släppa iväg tankarna. Jag brukar lägga de på ett mentalt löv och skicka iväg de på en liten flod. Och så gör jag samma sak tills alla tankar är borta för stunden. Då fortsätter jag att andas in och ut en stund. Här brukar jag också känna efter hur jag känner mig i kroppen och vad jag tror att jag behöver just här och nu för att må bra.

Någon annan som mediterar? I så fall, berätta gärna hur ni gör. Det finns ju mängder av olika sätt att göra det på. Guidade eller ensamma och korta eller långa. Oavsett tror jag att det viktigaste är att få sig en kort stund varje dag i stillhet. 

Kategorier: Okategoriserade

0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *