Vill du också lämna ekorrhjulet?

Publicerat av mikaelakollstedt den

De senaste månaderna har det varit en del uppmärksamhet i media om att lämna det så kallade ekorrhjulet. Några olika böcker har släppts och det har varit inslag på nyhetsmorgon och i andra medier om just detta fenomen. Jag själv har läst en av böckerna (Ut ur ekorrhjulet av Oskar Lindberg och Maribel Leander Lindberg) och blev väldigt inspirerad av tanken på att leva ett friare liv.

Hela tanken går ut på att dra ner på sina kostnader så mycket att man kan klara sig på en mycket lägre inkomst. Eller till och med att man kan gå så långt som till att bli ekonomiskt oberoende (detta alternativ kräver en del sparande först såklart, men sen är tanken att man lever på avkastningen).

Själva tanken bakom att vilja lämna ekorrhjulet är att man då ska känna  sig fri att leva det livet man vill leva. Kanske har man alltid drömt om att få mer tid med barnen, hinna lära sig spanska eller helt enkelt bara få sitta ner med en kopp kaffe en längre stund mitt på dagen.

Just detta med att befinna sig i ett ekorrhjul tror jag många av  oss känner igen oss i.  Det är som att det bara snurrar fortare och fortare också. Vi får högre inkomster för varje år men vi skaffar oss också fler saker att underhålla (ett större hus, en till bil och en sommarstuga kanske) som kräver att vi blir mer och mer effektiva. Och ibland tror jag att många kan känna sig instängda i detta liv. Ett liv där man inte hinner hämta andan och få en stund i lugn och ro varje dag. Där man ständigt är uppkopplad och där man mest blir stressad över att behöva gå på luciatåget på förskolan. Då är det enkelt att längta bort till ett friare liv utan pressen av ett arbete att behöva leverera på varje dag.

Det som känns rätt för mig i allt detta är att jag inte har någon som helst önskan efter att hoppa av ekorrhjulet. För jag tror inte att det finns något att hämta för mig i att vara helt ledig från lönearbete. Jag tror ju på filosofin att vi alla behöver hitta ett högre syfte att försöka uppnå  och sträva efter i livet för att kunna hitta meningsfullhet och lycka. För mig kommer det syftet aldrig innebära att vara helt ledig och fri från lönearbete. Utan jag vet vad jag vill yrkesmässigt och det vill jag arbeta för. Dessutom tror jag att det finns ett stort mått av personlig utveckling och självförverkligande i yrkeslivet. Det jag däremot vill med ekorrhjulet är att det inte ska snurra så fort. Jag vill känna att jag har tid över för mig själv och för det jag vill göra även under hektiska småbarnsår. Och för mig är nyckeln till det ett flexibelt arbete där jag får möjlighet att jobba lite mindre samt ett minimalistiskt liv där jag prioriterar rätt saker och därmed känner att jag har tid för det jag  vill. Jag  tror att ledordet här är balans! Men detta är enbart vad jag känner, för andra kan det finnas en större meningsfullhet i att vara helt fri.

Vad känner du för ekorrhjulet? Snurrar det för fort? Går det lagom snabbt eller vill du hoppa av helt?

Kategorier: Okategoriserade

0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *