Mina tankar om framgång!

Publicerat av mikaelakollstedt den

Jag har funderat lite på det där med framgång senaste tiden. Vad är det egentligen? För mig handlade framgång mycket om att klättra uppåt i karriären och att ha ett fint hem, vackra kläder och åka på häftiga resor världen över. Men för några år sedan ändrades det där. Jag tror att det var vid en punkt då jag hade tagit mig till det jobbet och till den ekonomin som jag hade drömt om under min ungdom. Sen hade jag inte tänkt länge än så. Och då blev framgångarna som följde efter det ganska tomma. Jag hade inget behov av att bli chef eller att tjäna mer pengar för jag fattade att det inte skulle göra mig lyckligare i sig. För framgång måste väl handla om att du själv mår bättre på något sätt? Det kan väl inte vara något andra bedömer hos en person? Att den eller den personen är framgångsrik för att det ser ut så. För visst brukar det väl vara så att bakom de mest välputsade ytorna finns det den största osäkerheten och det största behovet av att bli sedd. Är det verkligen framgång då att ha många följare på instagram, en hög lön eller fin lägenhet i stan? Om det inte gör en lyckligare än om du inte hade det.

För ett tag sedan läste jag en av de bästa böckerna inom personlig utveckling någonsin. Nämligen “Livet måste ha mening” av Viktor Frankl. Frankl överlevde tre år i koncentrationsläger under andra världskriget och boken handlar till viss del om hans tid där. Boken handlar mycket om att hitta sin egen mening med livet och att de personer som levde i koncentrationslägren och hade något (eller någon) som väntade på de hade en större chans att överleva. För de hade något att leva för. Men mer om det vid något annat tillfälle. Frankl var en framstående psykiater och professor i psykologi och har haft ett stort inflytande i den existentiella psykologin.

Nu vill jag ta upp det han skriver i sin bok om framgång. Det finns två citat som jag fastnat för.

“Sträva inte efter framgång – för ju mer du inriktar dig på framgången desto säkrare är det att den uteblir. Framgång är lika litet som lycka något som kan eftersträvas. Den måste komma av sig själv, och det gör den endast som en icke åsyftad bieffekt av det personliga engagemanget i en sak som är större än man själv, eller som en biprodukt till hängivelsen åt en annan människa.

Han säger också såhär:

“Jag vill att du ska lyssna till vad ditt samvete bjuder dig att göra och sedan utföra detta så bra du någonsin kan. Då ska du se att framgången i det långa loppet – just i det långa loppet – kommer till dig just för att du glömt tänka på den.”

Han är alltså inne på att framgång inte är något man kan sträva efter utan något som kommer på köpet om man lever ett liv där man strävar efter att utföra en specifik uppgift. Det vill säga att man har hittat sitt varför eller idé att förverkliga i livet och arbetar mot det. Då skulle alltså framgång vara när man har lyckas komma framåt i sin strävan.

Jag håller med Frankl till ganska stor del att framgång bara kan uppnås till följd av det personliga engagemanget i en sak som är större än en själv eller som biprodukt till hängivelsen åt en annan människa. Men jag tror dock att man kan sträva efter framgång. Jag tror att om man vet sin stora sak och strävar efter att komma framåt där kan man hitta framgång när man märker att man har kommit framåt. För mig är det väldigt viktigt att faktiskt kunna påverka andra att titta inåt och lyckas leva som man är innerst inne. Så när jag på något sätt märker att jag har gjort det kan jag känna mig framgångsrik. Men sen kan det även vara saker som att faktiskt lyckas förhandla till mig en högre lön om det är för att jag då kan få möjlighet till mer tid att faktiskt arbeta med att inspirera andra och komma framåt i min strävan.

En annan stor källa till framgång är mina barn och min relation. Att upptäcka att vi i relationen har förstått varandra mer eller lyckas komma varandra närmare. När vi kan stötta och inspirera varandra. Och såklart när jag ser mina barn växa upp och bli trygga individer. Då känner jag mig framgånsrik.

Vad är framgång för dig?

Kategorier: Okategoriserade

0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *